Per un final de festa tranquil i respectuós

 

Diversos carrers de la Festa Major de Sants enguany se sumaran a la iniciativa per un final de festa tranquil, ajudant a la feina dels escombriarires, però sense "escombrada" policial. Reproduïm tot seguit el comunicat de la Federació de Festa Major de Sants i l'Assemblea de Barri de Sants.

 

logo ABS i federació

A la dècada dels ‘90 les festes majors acabaven amb la sortida del sol. La gent, amb un punt alegre, anava a la xurreria de l’Estació de Sants o a la de plaça de Sants i demanava un cucurutxo de xurros o el típic “xuxo” greixós per omplir la panxa abans d’anar a dormir. El final de la festa major no es vivia com un problema d’ordre públic. Després de l’aprovació de les ordenances del civisme, l’any 2006, això va canviar. Des de l’Ajuntament de Barcelona es van imposar uns estrictes horaris de finalització de festa, i unes contundents mesures policials per a fer-los complir.

A la pràctica això va suposar que moltes matinades d’agost als carrers de la vila de Gràcia la festa finalitzés a cops de por- ra i amb persones detingudes. A Sants l’escombrada policial de matinada va arribar quatre anys més tard. Va ser per aquelles dates quan la Festa Major Alternativa (FMA) es va començar a celebrar al Parc de l’Espanya Industrial. Una de les condicions que la FMA va posar sobre la taula fou que al recinte del parc no hi entrés la policia. Això ha fet que durant els últims cinc anys la gestió del final de festa al parc quedés en mans de les persones organitzadores, mentre a la resta del barri les unitats antiavalots de la Guàrdia Urbana feien fora la gent a partir de les quatre de la matinada. En el marc d’aquests operatius, en les edicions dels anys 2012 i 2013, als carrers Vallespir i Comtes de Bell-lloc es van viure petites càrregues i moments de tensió. En paral·lel a això, el balanç d’incidents al parc de l’Espanya Industrial fou pràcticament nul.

Però de què estem parlant quan diem ‘final de festa’? Són principalment dos els elements de conflicte entre organitzadors de les festes i una part del veïnat durant les matinades. La neteja dels carrers i els petits grups que volen seguir la festa una estona més. Per a resoldre això és necessària la presència policial o potser la seva presència pot complicar encara més les coses? A les FMA la proposta per al final de festa davant d’aquests dos aspectes s’ha demostrat eficient al llarg dels últims sis anys. Són els propis organitzadors els que acompanyen els serveis de neteja una hora després que s’apagui la música, facilitant que l’espai es vagi buidant, per accedir-hi amb escombres i camions de recollida d’escombraries. Els últims irreductibles s’asseuen a una zona arraserada del parc, lluny de la façana dels edificis habitats, fins que les primeres clarors donen la benvinguda al nou dia. És aleshores quan arriben veïns i veïnes a passejar el gos, els primers jugadors de badminton i bàsquet, mentre a la barra de les alternatives es fa el torn de l’esmorzar.

L’acompanyament al personal de neteja i convèncer els irreductibles per acabar la festa en un punt allunyat dels portals dels edificis és una tasca d’autogestió imprescindible que s’ha demostrat eficient. És per això que enguany, els carrers de la Festa Major de Sants volen sumar-se a aquesta manera de fer, facilitant així que el final de festa sigui tranquil i respectuós.